Informatie voor partners

Uitstekende kraamzorg voor de moeder van je kinderen

Maak ook nog kans op mooie prijzen

Klanttevredenheid

Kraamzorg Rotterdam scoort hoog in het tevredenheidsonderzoek van Achmea. We hebben maar liefst een 8,9 behaald!

Combizorg

Liever in een geboortehotel bevallen en daarna thuis kraamzorg ontvangen? Of juist elders bevallen en kraamzorg krijgen in een van de geboortehotels? Alles kan. Of het nu thuis is of in een geboortehotel, je krijgt altijd de volledige zorg en aandacht.

Informatie voor partners: Klaar voor het ouderschap?

Een van de grootste veranderingen in jullie leven komt er aan: jullie worden ouders. Je partner draagt jullie baby en je denkt misschien dat jij weinig kunt betekenen voor haar. Dat is helemaal niet zo! Zowel tijdens de zwangerschap en na de geboorte kun je heel veel betekenen voor je partner en ze zal je steun dan ook waarderen. Lees hier wat je moet weten over jouw rol tijdens de zwangerschap en binnenkort als ouder.

Tijdens de zwangerschap

Voor je partner is het heel fijn als je betrokkenheid toont bij de zwangerschap. Dit kan door mee te gaan naar afspraken bij de verloskundige. Toon interesse voor de baby die in haar buik groeit, ook al is dat misschien lastig voor te stellen. Help een handje in het huishouden en regel de boodschappen. Hoe groter haar buik wordt, hoe lastiger het wordt om deze werkzaamheden uit te voeren. Als voorbereiding op de komst van de baby kun je samen nadenken over het opvoeden van de baby. Lees er samen wat boeken of tijdschriften over.

Een baby thuis

Eindelijk is het zover, de baby is geboren! Een bevalling kan heel zwaar zijn. Je partner heeft je steun dan ook hard nodig tijdens en na de geboorte. Het belangrijkste is dat je haar voldoende rust geeft om te herstellen. Vorm een team met je partner en probeer haar te ontlasten. Stel bijvoorbeeld voor dat jij ’s nachts de luier verschoont en je kindje naar haar toebrengt voor de voeding zodat zij kan blijven liggen. Als de kraamverzorgster weg is, probeer dan het huishouden en de boodschappen zoveel mogelijk op je te nemen. Lukt het niet om dit te combineren met je werk, schroom dan niet om vrienden, familie en kennissen om hulp te vragen!

Ben je alweer aan het werk, blijf dan wel betrokken bij de baby. Bel even in je lunchpauze, eet ’s avonds samen en spreek af om samen de baby in bad te doen als je thuis bent. Hebben jullie al kinderen? Vergeet hen dan niet voldoende aandacht te geven. Ga samen leuke dingen doen, dan heeft je partner ook rust thuis. Maar… vergeet ook jezelf niet. Je hebt nog altijd recht op een avondje voetballen of op de bank hangen. Jij en je partner hebben allebei rustmomentjes nodig!

Hoe zit het met mijn werk?

Het is wettelijk verplicht dat je werkgever je vrij geeft om de bevalling bij te wonen en geboorteaangifte te doen. Je hebt na de bevalling recht op twee werkdagen betaald verlof, dit verlof moet je binnen vier weken opnemen. Ook heb je recht op onbetaald ouderschapsverlof. Je mag per kind één keer verlof opnemen en je werkgever moet hiermee akkoord gaan. Zorg dat je dit van tevoren goed afspreekt met je werkgever. Denk je er aan om parttime te gaan werken, of wil je een papadag/partnerdag inlassen? Tegenwoordig is er veel mogelijk. Overleg het eens met je werkgever.

Tips voor partners: Een baby, hoe pak ik dit aan?

Is dit je eerste baby? Dan kan het nog wel even spannend zijn. We hebben nog wat algemene tips opgesteld voor als je net ouder wordt en over wat je moet regelen bij de komst van een baby.

 

  • Neem een dag vrij als de kraamverzorgster er nog is. Zij helpt je met luiers verschonen, legt je uit hoe je de baby in bad moet doen en de fles moet geven. Zo heb je het allemaal snel onder de knie en je werkt gelijk aan een goede binding met je baby.
  • Zorg dat je op tijd naar bed gaat, want de kleine maakt jullie waarschijnlijk ’s nachts nog wakker… Tijdens de eerste dagen en weken is de kans groot dat je niet zoveel slaapt als je gewend bent!

Tips: Wat moet ik regelen bij de komst van een baby?

  • Zorg dat je alles in huis hebt voor de baby. We hebben een babyuitzet lijstje opgesteld. Zorg ook dat jullie bepaald hebben waar de baby gaat slapen en, als dat niet bij jullie op de kamer is, dat de babykamer dan ingericht is.
  • Besluit samen hoe je kraamvisite wilt ontvangen en probeer dit dan zelf zoveel mogelijk te regelen, eventueel met hulp van vrienden of familie. Bezoek ontvangen is al vermoeiend genoeg voor je partner.
  • Als de baby niet thuis geboren wordt, vergeet dan niet dat je een autostoeltje nodig hebt om je baby thuis te brengen.  Tip: het is handig om vooraf uit te zoeken hoe je het autostoeltje moet bevestigen.
  • Je moet na de geboorte binnen drie dagen de baby aangeven bij de gemeente. Hiervoor moet je een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen van jezelf en een geldig paspoort of ID-kaart van de moeder van de baby.

Cadeautips

Wil je je partner een leuk cadeau geven, maar weet je niet wat? Geef een babymassage cadeau, een abonnement op babyzwemmen of muziekles met de baby. Regel een verwendagje, een uitstapje met vriendinnen of trakteer op nieuwe kleding (of een cadeaubon).