Veelgestelde vragen

Zorgeloos kramen met Kraamzorg Rotterdam?

Maak nu kans op mooie prijzen!

Belangrijke telefoonnummers

010 – 282 62 20

Voor assistentie bij de bevalling, start zorg en dringende vragen.

010 – 282 62 30

Voor inschrijving en algemene informatie.

Kraamzorg

Kan ik bij Kraamzorg Rotterdam nog cursussen volgen?

Kraamzorg Rotterdam geeft op dit moment geen cursussen. Wel kan de zorgconsulent samen met je bekijken of er mogelijkheden zijn bij je in de buurt.

Is het mogelijk om in een geboortehotel te bevallen?

Je kan zonder medische indicatie bevallen in onze GeboorteHotels of in het Geboortecentrum Sophia. In GeboorteHotel Maasstad of Haga Juliana Geboortecentrum kun je onder begeleiding van je verloskundige en met assistentie van een kraamverzorgende uit het geboortehotel bevallen op de afdeling verloskunde van het ziekenhuis. In Kraamzorghotel Noord kun je alleen op indicatie van de verloskundige bevallen.

Onder begeleiding van je verloskundige met assistentie van een kraamverzorgende van Kraamzorg Rotterdam kun je ook zonder medische indicatie in het IJssellandziekenhuis bevallen.

Is het mogelijk een combinatie te kiezen tussen kraamzorg in een geboortehotel en thuis?

Deze combinatie is zeker mogelijk. We noemen dit combizorg. Het aantal dagen in het geboortehotel en het aantal dagen thuis wordt mede bepaald door je gezondheid en je wensen, maar ook hebben de meeste verzekeraars voorwaarden hierbij. De zorgconsulent kan je hier verder over informeren. 

Wanneer moet ik kraamzorg regelen?

Wij adviseren om in de derde maand van de zwangerschap kraamzorg aan te vragen. Dan kunnen we er voor zorgen dat je goed geïnformeerd bent tijdens de zwangerschap en goed voorbereid bent op je bevalling en kraamtijd.

Ik ben bij jullie ingeschreven, komt er nu nog iemand langs bij mij thuis?

Ongeveer twee weken nadat je bent ingeschreven, neemt de zorgconsulent contact met je op. Zij zal dan verdere afspraken maken met je onder andere over een huisbezoek tijdens de zwangerschap.

Hebben jullie verloskundigen in dienst?

Wij hebben geen verloskundige in dienst. We werken wel heel intensief samen met alle verloskundigen. Ben je op zoek naar een verloskundige bij je in de buurt dan kan de zorgconsulent je daarbij helpen.

Verkopen jullie kraampakketten?

Kraampakketten zijn bij de meeste verzekeraars gratis te verkrijgen als je aanvullend verzekerd bent. Ook verkopen de meeste Thuiszorgwinkels een kraampakket.

Hoeveel dagen of uren krijg ik kraamzorg?

Gemiddeld komt de eerste indicatie meestal uit op ongeveer 49 uur kraamzorg. De kraamverzorgende verdeelt deze uren over de beschikbare acht dagen. De dag van de bevalling is de eerste dag. Meestal komt de kraamverzorgende de eerste dagen wat langer, bijvoorbeeld acht uur per dag en bouwt ze daarna langzaam af. Afhankelijk van de indicatie kan het aantal afgesproken uren kan tot op het laatst altijd nog worden aangepast; je krijgt precies die zorg die je nodig hebt.

Is kraamzorg verplicht?

Nee, maar het is zeker aan te raden om gebruik te maken van kraamzorg. De verloskundigen vinden het van groot belang. Samen zorgen wij ervoor dat eventuele complicaties voorkomen kunnen worden. Dit is zeker voor de toekomst van jou en je baby van groot belang.

De vorige keer had ik een hele fijne kraamverzorgende, kan ik haar weer krijgen?

Je kan dit aangeven bij inschrijving of tijdens het contact met jouw zorgconsulent. We proberen hier dan rekening mee te houden. Wanneer een kraamverzorgende bij je voor de zorg komt, kijken wij of de betreffende kraamverzorgende beschikbaar is.

Wat kan ik als partner doen om te helpen?

Hier hebben we speciaal een pagina voor ingericht vol met tips voor de ondersteuning van je partner. Hier vind je meer informatie voor partners.

Kosten

Wat zijn de kosten voor Kraamzorg?

De kosten voor kraamzorg worden altijd gedekt door jouw basisverzekering. Dus ook als je geen aanvullende verzekering hebt. Voor kraamzorg geldt wel een wettelijke eigen bijdrage van € 4,30 per uur kraamzorg in 2018. Het totaalbedrag van de eigen bijdrage is dus afhankelijk van het aantal uren kraamzorg dat je hebt ontvangen. Heb je een aanvullende verzekering? Dan kan het zijn dat de eigen bijdrage daaruit helemaal of gedeeltelijk vergoed wordt. Je kan dat nalezen in je verzekeringspolis.

Lees meer over de kosten van GeboorteHotel Maasstad

Lees meer over de kosten van Kraamzorghotel Noord

Lees meer over de kosten van Geboortecentrum Sophia

Lees meer over de kosten van GeboorteHotel Haga

Lees meer over de kosten van thuiskraamzorg

Ik ben aanvullend verzekerd, maar krijg wel een factuur. Hoe kan dat?

Iedere jaar sluiten we met alle zorgverzekeraars de contracten af. Bij sommige verzekeraars mogen wij niet rechtstreeks de wettelijke eigen bijdrage indienen, ondanks wanneer iemand aanvullend verzekerd is. Dit betekent dat je de wettelijke eigen bijdrage aan ons dient te betalen en dan zelf de factuur bij je zorgverzekeraar moet indienen om een eventuele vergoeding uit jouw aanvullende verzekering te ontvangen. 

Kan ik (gratis) parkeren bij de geboortehotels, geboortecentra en kraamzorghotels?

Kraamzorghotel Noord is gratis voor jou en je partner.

GeboorteHotel Maasstad:
Betaald parkeren in de Q-park Garage (ook dag en weekkaarten beschikbaar)
Tarief 2016: € 0,50 per 14 minuten of € 10,00 voor een dagkaart, weekkaart á € 25,00.

GeboorteHotel Haga:
Betaald parkeren in de parkeergarage van het Haga ziekenhuis of in de omgeving rondom het Haga ziekenhuis.
Tarief 2016: € 1,70 per uur.

Is kraamzorg in een hotel duurder dan thuiskraamzorg?

De kraamzorg per uur is in een hotel niet duurder dan thuiskraamzorg, alleen dien je in het hotel per dag materiaalkosten te betalen en eventueel betalen voor de maaltijden die je afneemt.

Borstvoeding

Wat moet ik eten en drinken om goed borstvoeding te kunnen geven?

Borstvoeding vraagt energie en vocht. Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten net wat meer. Zo neem je meer fruit, vis, vlees(vervangers), vet (halvarine) en koolhydraatrijke producten, zoals aardappelen, pasta, rijst en brood. Verder mag je als moeder alles eten, het is belangrijk om gewoon, gezond en gevarieerd te eten. Luisterend naar het hongergevoel. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt. Veel moeders merken dat zij vooral aan het begin van de borstvoedingsperiode meer dorst hebben. Tip: zet standaard een glas water klaar om telkens als de baby drinkt zelf ook iets te drinken.

Wat mag ik niet eten en drinken bij het geven van borstvoeding?

Negen maanden lang heb je opgelet wat je wel of niet mag eten. Veel moeders denken dat na de bevalling, dit advies nog steeds van kracht is. Niets is echter minder waar! Een moeder mag gewoon alles eten. Gezond eten is altijd goed. De moeder hoeft geen speciaal voedsel te vermijden. Wat vroeger ontraden werd (knoflook, kruiden en koolsoorten) kun je gewoon lekker eten. Krampjes hebben baby’s de eerste zes maanden bijna allemaal. Vaak kan een andere techniek van voeden ook helpen. Kijk wel uit met de kruiden Venkel (darmkrampjes stimulerend) en Salie (melkproductie remmend).

Het is het veiligst om geen alcohol te drinken zolang je borstvoeding geeft, want de schadelijke stoffen uit alcohol komen via de borstvoeding bij je kindje terecht. Heb je toch een keer zin in een glaasje alcohol? Neem dit glas dan vlak nádat je voeding hebt gegeven. Wacht na het alcohol drinken altijd 3 uur met voeden. Dan is je melk weer ‘schoon’.

Heb ik wel voldoende voeding voor de baby?

Bijna alle moeders kunnen hun baby borstvoeding geven. Het is een natuurlijk verloop en een logisch vervolg op de zwangerschap. Als je gezond bent en op de juiste manier start met het geven van borstvoeding, dan hoef je nooit te twijfelen aan de productie. Je maakt naar de vraag van je kindje.

Het is daarom belangrijk dat je weet wat je kan verwachten. Lees over borstvoeding, of neem deel aan een cursus borstvoeding bij jou in de buurt. Hierdoor is er vanaf de eerste dag meer zelfvertrouwen en loopt de borstvoeding in de meeste gevallen als vanzelf.

Heeft Kraamzorg Rotterdam en omstreken een lactatiekundige?

Ja, we hebben twee lactatiekundigen in dienst, één voor Rotterdam en omstreken en één voor Den Haag en omstreken. Deze kun je zelf ook raadplegen en de kosten hiervan worden veelal vergoed. Dit kun je teruglezen in je verzekeringspolis.

Lees meer over borstvoeding